Zelfs als je serieus bezing bent met linkbuilding zoals ik, krijg je toch regelmatig de vraag ‘hoeveel kost zo’n linkje dan?’Soms zijn het mensen die echt niet weten wat er bij komt kijken om een goede backlink te regelen en soms zijn het mensen die vooral op zoek zijn naar goedkope backlinks.
Hoeveel kost een backlink?
De prijzen van backlinks variëren van een paar euro per stuk voor crappy directory links tot duizenden euros per link in een artikel op een gerenommeerde website. Vaak wordt de prijs van een link bepaald door de autoriteit van de website waar je een link vandaan wilt hebben en bijvoorbeeld het aantal bezoekers per maand op die website.
Maar er gaat ook tijd zitten (en dus geld) in:
- het analyseren van het linkprofiel
- het analyseren van de concurrentie
- het vinden van geschikte websites voor een backlink
- het contact leggen met die geschikte websites
- het administreren van de werkzaamheden
Bij een link in een artikel (wij noemen dat meestal een in-content link) komen er echter nog meer kosten kijken bij het realiseren van zo’n artikel / link:
- het bepalen van het onderwerp van het artikel
- het (laten) schrijven van het artikel
- het bepalen van de anchor text
- evt. communicatie rondom het aanpassen van de 1e opzet van het artikel
- en in het geval van een linkruil ook het (terug)plaatsen van een artikel
Het risico van goedkope backlinks
Helaas werkt kwantiteit in de meeste gevallen nog prima. Het is niet voor niets dat vrijwel alle tools het aantal verwijzende domeinen bijhoudt. En als je veel links nodig hebt is het ook fijn om die zo goedkoop mogelijk te kunnen krijgen.
Het risico zit aan de kant van de kwaliteit en de lange termijn. Veel sites waar je voor weinig geld links kan plaatsen worden binnen no-time grote vergaarbakken met honderden irrelevante links en / of crappy content, waardoor de waarde van de link na verloop van tijd weinig meer waard is. Waarschijnlijk doet het je op langere termijn meestal meer kwaad dan goed.